
 

 

 

 

UNITED STATES 
SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20549 
 

       DIVISION OF 
CORPORATION FINANCE 

 
 

 November 17, 2011 
  

  
Via Email 
Dhiya El-Saden 
Gibson, Dunn & Crutcher LLP 
333 South Grand Avenue 
Los Angeles, CA 90071 
 

Re:  PDL BioPharma, Inc.  
Schedule TO-I 
Filed November 15, 2011 

   
Dear Mr. El-Saden: 
  

The staff in the Office of Mergers and Acquisitions in the Division of Corporation 
Finance has reviewed your filing listed above.  We have the following comments. In 
some of our comments, we may ask you to provide us with information so we may better 
understand your disclosure.  
 

Please respond to this letter promptly by amending your filing, by providing the 
requested information, or by advising us when you will provide the requested response. If 
you do not believe our comments apply to your facts and circumstances or do not believe 
an amendment is appropriate, please tell us why in your response.  
 

After reviewing any amendment to your filing and the information you provide in 
response to these comments, we may have additional comments.  All defined terms used 
here have the same meaning as in your filing.   

  
General 
 

1. Item 10 of Schedule TO requires you to provide the financial statements set forth 
in Item 1010(a) of Regulation M-A, where material.  In response, you incorporate 
by reference to financial information in PDL’s periodic reports and specifically, in 
its most recent Forms 10-K and 10-Q. However, where financial information is 
incorporated by reference into tender offer materials, you must at minimum 
provide the summary financial information set forth in Item 1010(c) of Regulation 
M-A in the disclosure document that is disseminated to security holders. See 
Q&A No. 7 in the Third Supplement to the Division of Corporation Finance’s 
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Manual of Publicly Available Telephone Interpretations (July 2001) (when 
financial information is material in a Schedule TO, the disclosure document 
disseminated to target security holders must contain at least these summary 
financial statements).  Please revise.  
 

2. See our last comment above. For the same reason, the disclosure on book value 
per share that currently appears in Item 10 of the Schedule TO-I only should be 
reproduced in the Offering Memorandum.   
 

3. The Capitalization section on page 27 of the Offering Memorandum does not 
appear to contain all of the pro forma disclosure required by Item 1010(b) of 
Regulation M-A.  As an example, we do not see disclosure of the pro forma effect 
of the exchange offer on PDL’s book value per share or ratio of earnings to fixed 
charges. Please revise or advise. 
  

4. See comments 1, 2 and 3 above.  In your response letter, tell us how you will 
disseminate the required additional financial information in a manner reasonably 
calculated to inform target note holders about the new information.  

 
Exhibit (a)(1)(i) - Offering Memorandum 
 
Forward-Looking Statements, page ii 
 

5. The safe harbor for forward-looking statements in the Private Securities Litigation 
Reform Act of 1995 does not by its terms apply to statements made in connection 
with a tender offer.  See Section 21E(b)(2)(C).  Therefore, please delete the 
references to the safe harbor provisions of the Reform Act, or revise to make clear 
that they do not apply to the statements made in this document.  
 

Incorporation of Certain Documents by Reference, page iv 
 

6. Schedule TO does not permit “forward incorporation by reference” to documents 
not yet filed with the Commission. If and when such documents are filed and you 
wish to incorporate them by reference, please amend your Schedule TO to do so 
in the manner specified in General Instruction F to the Schedule. Please revise 
your disclosure accordingly. 

 
Summary Terms of the Exchange Offer, page 3 
 

7. Refer to the disclosure in the second sentence of this section to the effect that the 
“summary is not intended to be complete.”  While it is acceptable to note that the 
summary does not restate all of more complete disclosure that appears elsewhere  
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in the Offering Memorandum, it should describe all of the material features of the 
exchange offer.  Please revise.  
 

Conditions of the Exchange Offer, page 33   
 

8. Conditions to a tender offer should be fully described in the offering materials and 
must be outside the control of the bidder.  We have concerns about the breadth 
and amorphous nature of the condition in the last bullet point on page 33.  It 
appears that the condition may be asserted if you become aware of “any facts” 
that have “or may have” adverse significance on the value of the old or new notes. 
Please revise to more fully and specifically describe the facts referenced here 
which may allow you to terminate the exchange offer, such that a reasonable note 
holder would have an idea whether or not this condition had been “triggered.”  
 

9. See our last comment above. You may not terminate the offer based on 
circumstances that are within your control as the bidder, as this would render the 
offer illusory. Therefore, please revise the language in the first sentence of the 
second to last paragraph on page 33.  

 
Procedures for Tendering, page 34 
 

10. Refer to the disclosure in the first sentence of this section. Tender offers such as 
this one that are subject to the all holders provisions of Rule 13e-4(f)(8)(i) 
generally may not be restricted to participation by record holders only.  Explain in 
your response letter why this restriction is appropriate here, given the nature of 
the way these notes are held.  Alternatively, revise this language. 

 
Determination of Validity, page 35 
  

11. See our last comment above and refer to the last bullet point in this section.  In 
your response letter and with a view to revised disclosure, explain what you mean 
by determining the eligibility of any holder of old notes to participate in the 
exchange offer. Given that all holders of subject securities must be permitted to 
participate under the all holders provision applicable to this offer and cited in our 
last comment, are you referring to a defect in tender only?  Please revise or 
advise.   
  
We urge all persons who are responsible for the accuracy and adequacy of the 

disclosure in the filing to be certain that the filing includes the information the Securities 
Exchange Act of 1934 and all applicable Exchange Act rules require. Since PDL 
BioPharma, Inc. and its management are in possession of all facts relating to a  
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Company’s disclosure, they are responsible for the accuracy and adequacy of the 
disclosures they have made.  
 

In responding to our comments, please provide a written statement from the 
company acknowledging that: 
 

 the Company is responsible for the adequacy and accuracy of the 
disclosure in the filing;  
 

 staff comments or changes to disclosure in response to staff comments do 
not foreclose the Commission from taking any action with respect to the 
filing; and  

 the Company may not assert staff comments as a defense in any 
proceeding initiated by the Commission or any person under the federal 
securities laws of the United States.  

 
Please do not hesitate to contact me at 202-551-3263 with any questions about the 

above comments or any other matters related to your filing. 
 
  

Sincerely,  
 
/s/ Christina Chalk 
 
Christina Chalk 
Senior Special Counsel 
Office of Mergers and 
Acquisitions 
  

 


